Ziua Mondiala a donatorilor de celule stem

În data de 16 septembrie a avut loc campania de informare „Donează o șansă la viață”, sub mesajul „Fii eroul din umbră”, desfășurată în oraşul nostru de Centrul de Transfuzii Galați în parteneriat cu JCI Galați și AIESEC, cu privire la donarea de celule stem hematopoietice, în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. Campania de informare a avut loc  în mai multe orașe din țară și a constat în informarea despre ce înseamnă donarea de celule stem, cum se face, ce condiții există, precum și activități de promovare și incurajare a înscrierii în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

Compatibilitatea cu alte persoane este foarte rară, de aproximativ 1 la 200.000 sau chiar 1 la 500.000. Tocmai de aceea a fost înființat Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem, pentru a putea asigura o șansă la viață a persoanelor neînrudite între ele, din toată lumea. Fiecare adult cu vârsta cuprinsă între 18-60 de ani poate dona celule stem, cu condiția să se înscrie în registru între 18-45 de ani și să aibă o stare de sănătate bună. Procedura de înscriere este destul de simplă: se completează chestionarul medical cu toate informațiile generale despre starea de sănătate, după care se recoltează sânge pentru a fi făcute o serie de analize preliminare, după care se operează înscrierea în Registru. Când va fi identificat un pacient care are nevoie de transplant compatibil cu persoana înscrisă, va fi contactat pentru analize suplimentare și donarea efectivă de celule stem.

În Galați activitatea s-a desfășurat cu sprijinul voluntarilor din organizațiile JCI Galați și AIESEC, precum și voluntari liceeni, care au discutat cu oamenii și au împărțit materiale informative în mai multe zone din oraș, între orele 09.00-12.00: zona Casei de Cultură, Faleza Dunării, Țiglina I, Parcul de la Ultimul Leu, Potcoava, Grădina Publică.

Junior Chamber Internaţional – JCI, este una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale (ONG) din lume care, prin diverse activități întreprinse aduce o schimbare pozitivă în comunitatea locală. JCI Galați a colaborat cu Centrul de Transfuzii și în cadrul proiectului Share your blood, prin care a desfășurat o campanie de conștientizare și promovare a donării de sânge.

AIESEC este o organizație globală, non-politică și non-profit condusă de studenți și recent absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior. Membrii AIESEC sunt interesați în problematici globale, leadership și management. Mai multe informatii despre ei: www.aiesec.ro